El 25 de juny vam visitar el museu de la Colònia Sedó d’Esparraguera, la primera colònia industrial tèxtil de Catalunya i amb un singular sistema hidràulic d’aprofitament energètic.

La visita es va iniciar davant la maqueta original de la Colònia Sedó, que va servir per introduir-nos en la història de la colònia.

Maqueta

A continuació vam fer el recorregut per l’exterior de la colònia, amb el que vam descobrir diversos elements que ens van permetre reconstruir la vida social i el procés productiu d’aquesta colònia industrial: els edificis de la filatura i del tissatge, la casa dels Sedó, el canal, el salt de Broquetes, els habitatges dels obrers, l’església, l’escola, l’aqüeducte i les xemeneies.

Aqüeducte  Canal  Església  Xemeneia

Finalment, amb el recorregut dins l’edifici vam visitar l’interior de la turbina hidràulica, la més gran construïda a la seva època, i que proporcionava l’energia a les seccions de filatura i tissatge de la fàbrica. Durant aquest recorregut també ens vam endinsar per les galeries subterrànies i els tubs de circulació de l’aigua per conèixer el sistema energètic hidràulic de l’edifici.

Màquines  Turbina Ext  Turbina Int  Galeries

La Colònia Sedó va ser fundada l’any 1846 per Miquel Puig i Catasús, que va construir una fàbrica tèxtil al costat d’un antic molí fariner ja existent, conegut com a Can Broquetes. La fàbrica va anar creixent i adoptant les característiques d’una colònia industrial i, finalment, en ple segle XX, es va convertir en una de les empreses més grans i importants de la història econòmica industrial de Catalunya.

A la mort de Miquel Puig, l’any 1863, el va substituir el seu fill, Josep Puig i Llagostera, que va iniciar la construcció d’habitatges per als treballadors, va ampliar la fàbrica i va projectar diferents obres de desenvolupament i creixement (entre les quals, la famosa resclosa del Cairat) que no va poder portar a terme a causa de la seva mort prematura.

El seu administrador i substitut, Antoni Sedó i Pàmies, va ser qui va culminar el procés de creixement i formació de la colònia industrial, va desenvolupar tot el procés de producció tèxtil (filats, teixits i acabats) i va especialitzar l’empresa en la fabricació de teixits de pana. Al mateix temps, Antoni Sedó va engrandir la colònia obrera amb nous habitatges per als treballadors i les seves famílies, i amb la instal·lació d’altres equipaments com botigues, escoles, església, dispensari, cinema i casino.

Al 1980 es va produir el tancament de la fàbrica a causa de la greu crisis del sector tèxtil.

Ves al contingut